Archive

Cultural

This post is not about architecture as a beautiful object, and not even about pretty landscaping. But first a bit info about the building and then I will take you to the reason why this building has changed my life.

South view to the bridge dividing two parts of Nagasaki Prefectural Art Museum

I spent only one afternoon in Nagasaki, I was in the rush, but still that was enough to get very positive impression. The city is very different from other cities in Japan. It is more European and at the same time even more different. The urban planning is just great – while walking around I kept thinking to myself that many architects and planners (including some people, that I know) should be sent in to Nagasaki, to learn some important lessons they must have missed in their lifes.

View to the bay from the rooftop of museum

Landscaping nearby museum

Designed by Mr. Kengo Kuma and NIHON SEKKEI, Inc., opened in April 2005, the buildings won many prizes in building and illumination design competitions. Comprised of two buildings located across a canal from each other and connceted with a glass bridge. Interesting design feature – vertical louvers composed of approximately 12 000 square meters of Brasilian granite. The louvers give interesting and interactive dimension as you move-by.  However the best feature of  Nagasaki prefectural art museum is the wonderfully done landscaping, green rooftops what almost melt into the surroundings.

Views from roof-top terraces

After going down from the roof terrace, I was enjoying the view from bellow and then… Two girls dashed through the bridge: one in a wheel-chair and another pushing her. They were laughing very loud, they were so happy. It struck me like a lightning: the buildings do need to be accessible for everyone. Now, after some time has passed since my visit and the understanding has settled-in deeply. The understanding and idea behind accessibility seems natural now, but was not up to this scale until that afternoon in Nagasaki.

235

The building is open and truly accessible to everyone (at the time the opening hours were already over)

Girls on the bridge came back and forth at least 5 times giving me plenty of opportunity to photograph them. The joyful laughter still rings in my ears up to this day.

Often people (even designers) do not take this seriously at all, even public and important buildings do not have ramps, or any means of getting there at all. But someone needs to understand, that not every handicapped person is an old drunkard who got in to such state due to his own actions (a very common assumption in the region where I live now). I must admit may times the regulations concerning handicapped people used to be seen just as a nuisance. Who has ever seen a handicapped around, but maybe THAT is the reason they are not visible? I will never be frowning again for making an accessible building; to the contrary I have since became an active advocate of accessibility!

Some more images from and around the museum:

The Music Academy MWD (Academie voor muziek, woord en dans Dil’arte) in Dilbeek, just out of Brussels city limits to the north west in the Flemish area of Belgium.

One of the most spectacular buildings I ever had a chance to see and visit! Designed by a Spanish architect Carlos Arroyo, with some Belgian members on the team. Construction finished and the building was opened for use in September 2012, competition won in 2007.

Generally this building seems to be a bit over the top, a dominant in the distance, precisely detailed, well sculptured shape, plenty of symbolism in the design and even with dynamic qualities as it changes from different angles!

Amazing cantilevered music academy MWD in Dilbeek

The building changes as you move along the façade: from the front, at a slight angle a forest is visible, then slowly more colours appear, and when you look back the building suddenly becomes different variations of blue. I love that the façade is on permanent summer, even if reality around it is Belgium winter. The forest pictured is Wolfsputten, a protected area of natural forest located just at the back of the plot.

Amazing cantilevered music academy MWD in Dilbeek 1 Amazing cantilevered music academy MWD in Dilbeek 2 Amazing cantilevered music academy MWD in Dilbeek 3 Amazing cantilevered music academy MWD in Dilbeek 4 Amazing cantilevered music academy MWD in Dilbeek 5 Amazing cantilevered music academy MWD in Dilbeek 6I cannot shake off the idea of cycling back and forth many times and watching this façade changing.

Amazing cantilevered music academy MWD in Dilbeek 7 Amazing cantilevered music academy MWD in Dilbeek 8 Amazing cantilevered music academy MWD in Dilbeek 9 Amazing cantilevered music academy MWD in Dilbeek 10

Architect himself clams that the idea behind the coloured louvres was influenced and designed as a piece of music (Canon for 36 voices by Johannes Ockeghem). Without knowing the fact the building is definitely very entertaining to look at, and personally I see more straight forward associations: the vertical panel pieces look like piano keys.

The back façade is interesting just by it’s form alone and the length and shape of the cantilever is just amazing!

Amazing cantilevered music academy MWD in Dilbeek 11 Amazing cantilevered music academy MWD in Dilbeek 12 Amazing cantilevered music academy MWD in Dilbeek 13

At the same time the building stands out and blends in with the surroundings :

dilbeek MWD 07

dilbeek MWD 08

Despite the welcoming text in the official website my colleague and I were kicked out of the building! On the front page they say: “Welcome, young and old” , original text in NL. “Jong en oud zijn welkom in de academie voor muziek”. But beware, in reality the staff is not welcoming at all!

I took about one hundred photos from outside and walked in two steps to the main lobby and while I tried to adjust the camera settings for the different light conditions, a man rushed to me telling to leave as he repeated in few languages that “this is not a public building”. So here are the two pictures I managed to take before the incident:

academie dilbeek interior 1

academie dilbeek interior 2

Should I have been asked of my reason to be there, or should the website say “open only for students”, or should at least an entrance door tell “no photos”, or is their welcoming text only a bad joke? Well that was a bitter experience I did not expect and a first time ever to be kicked out of a building on my architectural journey around the world. Just to mention: there were no students to be seen (only few staff members in the distance), if the concern was somebody’s privacy.

The nearby building says: “Dilbeek waar Vlamingen THUIS zinjn…”, in English it would be “Dilbeek is a HOME for the Flemish…” Maybe the whole problem was that I am not one of them?

Amazing cantilevered music academy MWD in Dilbeek 14

One more library, this time form Oslo, Norway. Built in 1913, architect Holger
Sinding-Larsen and renovated in 2005, Longva arkitekter AS and Østengen
og Bergo Landskapsarkitekter AS.

It adds to my personal collection of visited public libraries and renovated public buildings. This building definitely has a special charm, the period when it was originally designed is when the most notable Norwegian architecture was born.  Lighting design from Olso is especially charming and National library is no exception.

Click image to enlarge

Central Library Amsterdam or in Dutch Openbare Bibliotheek Amsterdam Centrale Bibliotheek was completed in 2007. The building was designed by Jo Coenen, the former state architect of the Netherlands. Located just across a pedestrian bridge from Renzo’s Nemo Science Centre.

Click image to enlarge

This is the largest public library in Europe. It is a home for over 1.7M books (circulation 5M), has 10 floors, a floor surface of 28,500 m2, 1200 seats, of which 600 with Internet-connected computers, staff of 200, an auditorium, an exhibition room, 2 museums, 2000 parking spaces for bicycles and a restaurant with a south-facing terrace.

The building is divided in three vertical sections: the public bottom with attractive children’s library, space for periodicals and computer users,  the centre, houses the books and creates much calmer, silent, carpeted, low ceiling spaces. The top where the theatre and the restaurant are located, is the place where people can relax and meet others. The restaurant terrace provides great views to the city.

Click image to enlarge

The same materials used for the exterior are used for the interior.

Overall impression was very positive: accessible, bright, inviting, monumental, plenty of different zones for everyone’s preference. I was visiting this building at night. The library works until 10 pm. and is free to enter for anyone, therefore I believe that is just as it should be: public building serving the public and it’s needs. This building is attractive enough to be a part of design oriented/book lover tourist’s itinerary. Or at least can be visited as a viewing spot.

The story of the Lahti church (Evangelical Lutheran) begins at 1950, when the city of Lahti announced an architectural competition what was won by Alar Aalto. The original site however was not empty-on the hill there stood the city’s wooden church, what was from 19th century and designed by Jacob Ahrenberg,  apparently the wooden church was too small for the community. The church is on the visual axis with Lahti town hall designed by  Eliel Saarinen. The  drawings for the construction of the project were drawn in 1969.

Click image to enlarge

The construction was finished in 1978, almost 30 years later than original design was made. If one looks at the design as from late 50’s, early 60’s the impression is one, but if you look at it at something from late 70’s there is a completely different attitude. The spacial solution of the roof structure nevertheless is still very impressive. All the details  like interior and exterior lamps, handles and seating are designed by Aalto, except of the ones in the basement.  The final design undergone many alterations from the original project: the number of seating decreased; a basement was added; additional balconies were added as well.

The space was very pleasant, the colours almost grey-scale, the day when the photos were taken was rainy and gloomy (I guess typical Finish weather), but inside only due to natural light it was still bright, the atmosphere was uplifting and it was easy to concentrate. Those are the features that, I assume, were originally sought after by Alvar Aalto himself.

Click image to enlarge

The legend tells – that this was the last project of Alvar Aalto. And when the star-architect died, the drawings of Lahti church were on his drawing table.

Interesting notice: there was actually no real cross on of the tower in the original designs. After long discussions and negotiations now the tower has a small cross on it after-all (not visible in my photos).

On the 30th of June at Estonian Museum of Applied Art and Design an exhibition of Modernisation. Baltic Art, Architecture and Design in the 1960s–1970s was opened. I went to see it and here I will share with you some photos and impressions.

Click image to enlarge

I almost fell into the Soviet period nostalgia trap thinking: “it was not all that bad”, “they were rather advanced”, “wow they do not even have such design nowadays”, ” modernist buildings look the same all over the world”. The reality was brought back to me by one photo of a cafe interior, all fancy and flashy, smiling people, but… the glass counter (where normally cakes, etc. should be displayed) had only one item in it – a champagne bottle. The scarcity tales are almost forgotten nowadays.

Exhibition covers the design, architecture and engineering of Baltic states (Estonia, Latvia and Lithuania) from 1960’s to 1980’s. Ironically the period was “golden” to these three small countries, and within the Soviet Union they were considered “the little West”. This status was achieved by distinct architecture, seaside resorts, different and more easily available goods, unusual (for majority of other nationals in Soviet Union) local design and souvenirs. In retrospect, the status once held is lost and now, in another union, the Baltic states are just a periphery, a grey zone and have to struggle to be different, distinct and valued for the quality of their design and products.

Some photos from outside of the museum building, during the opening speech:

Click image to enlarge

The exhibition will be open until the 4th of November 2012.

M Museum by Stéphane Beel Architecten, Leuven, Belgium. M – Museum Leuven is the successor to the Vander Kelen-Mertens Municipal Museum. Current structure integrates two new and two old buildings.

Click image to enlarge

I can see a poetic architect’s approach: reflective windows “frame” views of medieval surroundings on the exterior of the museum.

Museum stands out  from regular Leuven streets as it is unusually bright in colour (pale sandstone colour) and homogeneous vs traditional Leuven red (much darker in shade) brick detailed and intricate façades.

Last week I has a pleasure to visit a heart of World Design Capital Helsinki 2012. This pavilion located in-between Architecture and Design museums provides unique space for design events during all the summer of 2012. During my visit there was some event happening, however all was purely in Finish (and presentation wasn’t visual either), so I present the impressions of the building itself.

Click image to enlarge

The Pavilion was designed at Aalto University’s Wood Program and it is is a showcase of Finnish sustainable wood architecture.The designer is Pyry-Pekka Kantonen who’s competition entry was selected in the spring of 2011.

Specifically I liked: the furniture; building’s designer’s trust in the society (no walls, all exterior covers are framed curtains only); neat ramps for handicapped or people with prams; stylish cafee; different zoning in seemingly open space, and an urban garden.

The Pavilion will be open throughout the summer, plenty of events. It is open even if there are no presentations happening, so surely it is a must see place for curious visitors of the Design Capital 2012 :)

This building is well known and probably seen before many times, but here I present my personal experiences and the building is indeed great!

Click to enlarge

In 2004 the Oslo city government held a competition and Snøhetta architects won and executed the building.
Latter, in 2008 it was awarded in World Architecture Festival as a category winner.

Not only that I came into the Opera House several times (as well as walked around it), I also took a guided tour inside the building to see the areas what are normally closed for the visitors. Sadly no photos allowed in the backstage and other areas. During the tour it was very interesting to find out that there is a hidden inner courtyard with pretty landscaped garden in the middle. Around the courtyard rehearsal rooms and offices circle around.

Another amazing thing about this building is that it’s appearance changes with the weather. As you can see in the photos, the building blends in the surroundings completely: when it is grey and gloomy, it looks like just another ice lump; during colourful sunset, the buildings sparkles in the evening sun. It would be nice to see how it looks and feels during warm summer months.

Click to enlarge

Interior is designed by several designers.

The exterior of the building possesses power and elegance, while the interior is softer.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 300 other followers

%d bloggers like this: