Archive

Tag Archives: glass

Impressions and photo reportage from the visit to Homes headquarters:

The Homes Executive Centre is located in industrial area of Pieve di Soligo (Treviso). Desiged by award winning architect and industrial designer Mario Mazzer, the building was finished in 2009. There is no production in the complex: it accommodates the executive, sales, technical and administrative parts of five companies.

The volume of the entrance/ lobby intersects with the main building in an angle (non perpendicular way). This is not particularly visible from outside, but definitely adds to the play and quality of exterior and  interior spaces.

The front facade, view from the main street of the Headquarter Offices Homes Group:

Homes Executive Centre front side

Click image to enlarge

Active facade-passive building

The building features several special energy saving systems and according to the architect has won some awards for sustainability/innovation. The facade by itself allows high energy savings: the glass is of semi-active type, the glass is extra-light,  semi-active and is regulated by air extractors and curtains; it also provides a greenhouse effect in winter and a chimney effect in summer time.

The heating system uses the residue from machining carried out by the companies in the group; tele-heating is combined with condensation boilers. Cross-flow air treatment machines facilitate energy recovery and come with motors regulated by means of inverters (30% electricity saving).

From the distance, I assumed that the facade looks like it has a lighting system out, however upon a closer examination I find that the extra skin of the facade is a decorative feature consisting of open aluminum tubes.

Double facade close up:

FACTORY PIEVE DI SOLIGO FACADE FRONT SIDE5

Click image to enlarge

Popper detailing in and out

I observe, that the central staircase has been given a particular attention to. It is well detailed and has a feeling of a high quality built-in furniture rather than a part of a building.

Staircase in the lobby:

FACTORY PIEVE DI SOLIGO INTERIOR2

Click image to enlarge

From interior spaces I liked several moments: the ceiling/lighting design, it’s shape mimics the overall plan of the building. The top floor and the meeting rooms there features a wonderful view of the mountains in the distance and well maintained roof. Meetings rooms are subtly shaded for privacy by a fritted glass. Underground exhibition rooms are lit by natural light what comes in by a light tunnel.

It’s not all about the profits (or the aesthetics)

I am taken around the building by a friendly employee of the factory. She is most definitely proud of the place she works, her job, her big boss and is very happy to share some stories, what are interesting, even if architecture un-related. I am intrigued and amused to listen how wonderful it is to have a kindergarten in the building and I’m  cheerfully asked if I want to see the kids. I refuse in a slight chock,  how real life and the perfection of architecture are not necessarily connected. All I could notice, is how the colorful plastic elements spoil the purity of the back facade, and that raises the contradiction: isn’t the architecture supposed to be for the people?

Cantilevered end of the building, this side on the ground floor has a function of a kindergarten:

FACTORY PIEVE DI SOLIGO FACADE FRONT SIDE3

Dining area/canteen for the employees:

FACTORY PIEVE DI SOLIGO INTERIOR

Click image to enlarge

Additionally, I am told the story how nobody in the factory, despite the recession (and imagine in Italy!), have been laid-off. Apparently that is due to the hard work and the personal initiative of the owner of the factory. This story leaves me convinced, that the people here do their best and are super loyal to the company  As we speak here comes the lunch time and the workers from near-by building, what actually hosts the furniture production, hurry towards the canteen. In rush I take the last  few snapshots and leave the building.

Gallery, the rest of the images:

This time I will leave all the lovely mid-century buildings aside for a little while and tell you a story about a contemporary office building in Vilnius, Lithuania which has been built in 2012. Designed by Hackel-Kaape architekten office Hamburg-Vilnius with mainly Lithuanians on the team. This project also includes restoration of  1913 secession style merchant’s house originally designed by an architect M. Prozorov. New glass addition plays a contrast role in overall composition.

View to the new addition to the “Merchants’ club” from Lukiškių square

This building is just next to the most important Gedimino boulevard in the center of Vilnius. Due to the importance of location choosing the right project was by the means of a closed competition, what was held in 2008. Other competition entries can be seen here.

The sunny weather photos are taken in summer 2012, and in the beginning of this year I came back for more. The building looks much more cheerful in a sunny weather conditions, than in the middle of winter. In the competition entry of the architects the building was presented as a bit more pale, whiter glass would be used, however in reality it is even brownish. Even thought the construction is claimed to be finished in 2012, the office spaces are still not rented out – exactly the same add half a year latter is still there on the front window. I also assume, that within the deeper side of the building the construction is not over yet, as the courtyard is still not accessible for anyone and the construction fence is still there instead of a gate.

Designed byJun Mitsui & Associates Inc. Architects in 2008, the Glass Cubes shopping center is one of the most architecturally exiting shopping centers I’ve seen.

Apparently the client (the H&M) desired the building to be open, but the architects chose colder and more “classic” look, a building with certain attitude in an ever-changing fashion district of Harajuku.

Click images to enlarge

Event thought it is not extremely hight building (by definition mid-rise only), in my opinion it is shaped as a perfect skyscraper. I see it as something from the early visions of Metropolis, very urbane, cold, but fresh and clean at the same time. Well (pardon the pun), it is cool.

The Ice Cubes does stand out with its seemingly feather light enamelled glass façade. The fritted or enamelled glass façade also prevents overheating, making the building more environment friendly (it’s even labelled as eco-building).

Also the solution applied to the façade is not very common: to avoid greenish looks of the glass the enamel pattern was used on the exterior of the glass.

I do believe it is one of the better designs(and implementations) to be seen around in the area.

This building is well known and probably seen before many times, but here I present my personal experiences and the building is indeed great!

Click to enlarge

In 2004 the Oslo city government held a competition and Snøhetta architects won and executed the building.
Latter, in 2008 it was awarded in World Architecture Festival as a category winner.

Not only that I came into the Opera House several times (as well as walked around it), I also took a guided tour inside the building to see the areas what are normally closed for the visitors. Sadly no photos allowed in the backstage and other areas. During the tour it was very interesting to find out that there is a hidden inner courtyard with pretty landscaped garden in the middle. Around the courtyard rehearsal rooms and offices circle around.

Another amazing thing about this building is that it’s appearance changes with the weather. As you can see in the photos, the building blends in the surroundings completely: when it is grey and gloomy, it looks like just another ice lump; during colourful sunset, the buildings sparkles in the evening sun. It would be nice to see how it looks and feels during warm summer months.

Click to enlarge

Interior is designed by several designers.

The exterior of the building possesses power and elegance, while the interior is softer.

One more cantilever building, this time form Belgium, small university town Leuven. It is situated next to Martelarenplein , what is on the left hand side from the main railway station.

Architects of the building are Crépain Binst architecture and ARCHI + 1.

click to enlarge

This local branch bank insurance building is rather impossible to miss due to it’s amazing cantilever. The structure is well hidden so that the building looks close to impossible to be built.

The cantilever in this case even works as a public shelter, it is neat new and protects you against rain. As you can see in the photos-people do hang around it.

And again, as I have mentioned in my previous post, this building in reality looks much better than in presentation drawings of an architect: good architecture is not about renders!

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 298 other followers

%d bloggers like this: